image

Muziek: Yevgueni, try out theatertournee “Van hierboven”
ticket vvk: EUR14

24/01/2015 |CC Nova Nazareth |deuren: 19:30 |aanvang: 20:15

Yevgueni is er de groep niet naar om zich boven alles en iedereen verheven te zien. Zo moet u “Van Hierboven” dus ook niet lezen. Maar laat een sabbat van bijna 2 jaar nu net het perspectief hebben geboden om de zaken wat meer van op een afstand te bekijken. Figuurlijk, zeker, maar ook letterlijk. Vanop een duin in Zuid-Afrika bijvoorbeeld, waar Klaas de tekst schreef voor de titelsong “Van Hierboven”: van hierboven is het simpel, van hierboven alles klaar, de zee verrolt gewoon haar rimpels, wij zijn hier en zij zijn daar.

Met de albums Kannibaal, Aan de arbeid en We zijn hier nu toch veroverde de vijfkoppige band rond Klaas Delrue drie keer goud én een vaste stek in de Vlaamse muziekscene. Hun 4de album Welkenraedt zette de kers op de taart en leverde de band in 2013 in een vol Sportpaleis de trofee op voor de „Vlaamse Cultuurprijs voor de Muziek.”

Dit najaar verschijnt hun – inmiddels vijfde – studioalbum en voorjaar 2015 gaat de band op tournee met hun theatershow “Van Hierboven”. Het nieuwe songmateriaal komt daarin uitgebreid aan bod, maar uiteraard wordt ook het volledige repertoire nog eens grondig omgespit op zoek naar vergeten parels en opgeblonken versies van versleten gewaande klassiekers.

De voorbije tournees van Yevgueni indachtig mag je er van uitgaan dat de groep de grenzen van het begrip theatershow opnieuw zal verkennen en verleggen. Het lijkt een paradox, maar het predikaat “bescheiden spektakel” vat misschien nog best samen wat je van een theatershow van deze heren mag verwachten. Klaas in zijn rol als meesterverteller en de bandleden afwisselend als figurant en in de hoofdrol. Spitse vondsten, visuele verfraaiing, verrassende wendingen, sfeer en verstilling, van troost naar feest en alles daartussen. Van hierboven kan in feite alles.